Здравейте, посетител! [ Регистрация | Входrss  |  tw  |  fb

Нова обява

Пазарът на труда в България

| Блог | 11/07/2013

Въпреки доста високото ниво на безработица у нас между 50 и 60% от работодателите в България в момента изпитват сериозни трудности при търсенето  и наемането на нужния им персонал. Самият бизнес има нужда от определени служители, но точно търсените не са в достатъчно количество.
Работодателите в България намират най-трудно инженери, мениджъри и квалифицирани работници. Това отчитат през 2011 г. 42% от работодателите, през 2012 г. – 51%, а през 2013 г. повече от половината –  54%. И трите поредни години инженерите водят класацията, най-вероятно заради желанието на компаниите да се ориентират към високотехнологични и иновативни методи на работа.

Най-търсените 10 вида позиции в България  през 2013 г. са:

1. Инженери
2. Мениджмънт / Executive Мениджмънт/Corporate)
3. Квалифицирани работници
4. Мениджъри продажби
5. Търговски представители
6. IT специалисти
7. Персонал за ресторанти и хотели
8. Шофьори
9. Секретарки, лични асистенти, административни асистенти и офис-мениджъри
10. Оператори производство

От това състояние на пазара на труда може да се направи изводът, че в голяма степен има разминаване между кадрите, които се подготвят в университетите у нас и реалните нужди на бизнеса от такива кадри. Това естествено е ангажимент на държавата, който е в нейните възможности и задължения.
При така създалата се обстановка започва да става доста интересно. Фирмите и работодателите, за да си осигурят необходимите кадри, трябва да предоставят по-атрактивни условия като заплащане и социален пакет. Това от своя страна е по-добре за самите служители, защото те ще получат по – добра оценка и заплащане за труда си.

Може би ще се активират и така наречените „ловци на глави”, които срещу комисионната за себе си ще успеят да изкушат с по-добро предложение наложилите се специалисти и така те ще сменят настоящата си работа с бъдеща такава срещу по-атрактивни условия. Спокойно можем да говорим за реална конкуренция на пазара на труда.

Агенциите за подбор на персонала също стават важен фактор в този процес – за намиране на подобаващи кадри за фирмите.

Стискам палци и на двете страни – и на работодателите, и на търсещите работа – първоначална или при по-добри условия.

Спокойно заинтересуваните могат да използват специализираната секция на сайта https://obiavi-bulgaria.com/  за  намиране на работа на линка https://obiavi-bulgaria.com/kategoriya/rabota  като пускат или  четат обявите там.

Още веднъж пожелавам успех!

Сподели:
Share this page via Email Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Оставете коментар

Категории

Реклама

  • Детски играчки
  • Онлайн мол
  • Ad 3
  • Ad 4

Shop clever. Cashback world